Takaisin blogeihin
Tommin ajatuksia
January 24, 2023

Sähkötuet eivät korjaa ongelmaa. Markkinat eivät toimi.

Peräänkuulutan keskustelua ongelman oikeasta juurisyystä, toimimattomista sähkömarkkinoista. Hinta on keinotekoisen korkealla, vaikka sähkön tuotanto ylittää kysynnän. Kestävä ratkaisu löytyy korjaamalla markkinoiden valuviat.

Sähkötuet eivät korjaa ongelmaa. Markkinat eivät toimi.

Moni kansalainen on tällä hetkellä elämänsä ahdingossatäysin omaa syyttään, kun sähkölaskut huitelevat jopa reilusti yli tuhannessa eurossa kuussa. Eriarvoisuus on huipussaan, kun toiset maksavat jopa viisitoista (!) kertaa enemmän sähköstä kuin onnekkaimmat, joilla on ”hyvää naikaan” tehty määräaikainen sopimus vielä voimassa. Samaan aikaan pörssisähköäkäyttävät viime aikoina ovat säästäneet, jouluviikolla maksaneet itsensä kipeäksi, ensi viikosta ei tiedä kukaan.

Energia on välttämättömyys, jota ilman on kylmässä pohjolassa paha olla. Sen järkevä hinta ja saatavuus pitäisi olla perusoikeus, joka jo perustuslain mukaan on turvattu. Maamme hallitus on poukkoillut sähkötuen ja sen erilaisten muotojen ja mekanismien parissa. Nyt tuet ovat ”selvillä”, mutta tarvitaan konsulttien armeija kertomaan, mitä se kullekin tarkoittaa. Arvostan maamme hallituksen työtä. Enkä väheksy tukia – ne ovat tässä tilanteessa vähintäänkin välttämättömyys – mutta varsinainen ongelma ja juurisyy on muualla.

Sähkömarkkinat eivät toimi. Ei voi olla niin, että sähköntuotantomaksaa edelleen suurin piirtein saman kuin vuosi sittenkin, mutta Venäjänhyökkäyssodasta johtuva maakaasun hinnan kallistuminen on moninkertaistanut kaiken muutenkin tuotetun sähkön hintaa. Sähkömarkkinat toimivat näennäisestinormaalitilanteessa, kun kysyntä alitti tarjonnan, jolloin hinnat pysyivät kurissa, ja samalla turvasivat esim. vihreän energian tuottajille kohtuullisentuoton. Tässä tilanteessa sähkön myyntihinta voi ylittää monikymmenkertaisesti tuotantokustannukset.

Oma vaikutuksensa on yleiseurooppalaisillasähkömarkkinoilla: Saksan maakaasu määrittää nyt Suomessa uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hinnan. Sähkön vienti Suomesta Eurooppaan ei kuitenkaan selitä hintoja. Suomesta pystytään sähköä viemään Baltiaan, sekä teoriassa Pohjois-Ruotsiin, jossa sitä ei isoista vesivoimavarastoista johtuen tarvita. Baltian vientikapasiteetti on ollut täydessä käytössä jo keväästä lähtien. Energiayhtiöille suunnattu Windfall -vero – sähköyhtiöiden ylisuurtenvoittojen leikkaus – on ongelmallinen, koska voitot päätyvät valtion kanssaan, ei ihmisille jotka taistelevat rahan riittävyyden kanssa.

Ainoa kestävä ratkaisu on puuttua sähkömarkkinoidenepäterveeseen logiikkaan ja korjata ongelma, jossa kallein tuotantomuoto määrää hinnan kaikelle sähkölle. Tämä pitää tehdä nyt, ongelma ei poistu laastareilla.

Peräänkuulutan keskustelua ongelman oikeasta juurisyystä, toimimattomista sähkömarkkinoista. Hinta on keinotekoisen korkealla, vaikka sähkön tuotanto ylittää kysynnän. Kestävä ratkaisu löytyy korjaamalla markkinoiden valuviat.

Tommi Evilä
Tampereen kaupunginvaltuutettu

Investoi ihmiseen

Seuraa minua